In de kijker

Wat is graskaas/meikaas? En waar komt het vandaan?

Graskaas of meikaas: we zien deze namen begin juni opduiken in het kaasschap van de supermarkt en in kaasspeciaalzaken. Misschien is het je al bekend, maar voor degenen die benieuwd zijn: Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

Graskaas

Hoewel de naam anders doet vermoeden is het geen veganistische groene kaas op basis van gras. Het is ook geen kaas met gras erin. Wat dan wel? Deze kaas heet zo omdat het is gemaakt van melk dat door koeien wordt geproduceerd die gras eten. De weidemelk die wordt geproduceerd door deze grazende koeien is zachter en romiger dan de melk van koeien die hooi en brix te eten krijgen. Niet alleen de smaak zou lekkerder zijn, ook zou de melk van weidekoeien gezonder zijn omdat de voedingswaarde hoger is. Graskaas bevat meer onverzadigde vetten en de hoeveelheid geconjugeerde linolzuur (CLA) is hoger. Dit verklaart de hoge vraag naar dit product.

Koeien de ‘weide’ wereld in

Een bekend (en vooral erg vrolijk) fenomeen is wanneer koeien, na een hele winter op stal staan, de weide weer in mogen. Deze ‘koeiendans’ leidt tot gezellige video’s en blije koeien. De melk die hierna geproduceerd wordt krijgt de benaming ‘weidemelk’. Aangezien kaas minimaal 28 dagen nodig heeft om te rijpen zullen de eerste graskazen één maand na de koeiendans in de winkels liggen. Dit is meestal rond eind mei. Deze jonge kaas is mild en romig van smaak en verkrijgbaar totdat de koeien weer op stal gaan.